LAVRIO WEATHER LAVRIO WEATHER
37° 41' 9 Ν-24° 03' 3 Ε
Canale V.H.F. 9

Aegean 600 2021

20 Ιουλίου 2021

Στις 4 Ιουλίου 2021, ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ/HORC) στην Ελλάδα διοργάνωσε νέο αγώνα ιστιοπλοϊκών σκαφών ανοικτής θαλάσσης 600 ναυτικών μιλίων. Πρόκειται για έναν αγώνα σχεδιασμένο από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους στον οποίο η αθλητική πρόκληση συνάντησε τη θρυλική ομορφιά των νησιών του Αιγαίου. Ήταν η πρώτη φορά που η μοναδική θάλασσα που προτιμούσαν ποιητές, ζωγράφοι και φιλόσοφοι ανά τους αιώνες, φιλοξένησε μια τόσο μεγάλη ιστιοπλοϊκή εκδήλωση ανοιχτής θαλάσσης που είχε αθλητικό και περιβαλλοντικό συμβολισμό, καθώς το μήνυμα που μετέφεραν οι διαγωνιζόμενοι ήταν «Let’s Save Our Seas».

Με την υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης HELMEPA, ο ΠΟΙΑΘ είχε ως στόχο τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, έγιναν ενέργειες για την εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων για τη θαλάσσια ρύπανση πριν την έναρξη του αγώνα. Η Olympic Marine φιλοξένησε τα σκάφη που συμμετείχαν και ήταν μέρος αυτής της προσπάθειας ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μαρίνες στην Ελλάδα, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Σουνίου, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Αθήνας.

Οι θρύλοι της ιστιοπλοΐας του Αιγαίου ήταν εμφανείς από την αρχή του αγώνα, με το ακρωτήριο Σούνιο να βρίσκεται στην εκκίνηση με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα. Τα σκάφη απέπλευσαν για τη Μήλο, το σπίτι της Αφροδίτης της Μήλου, που τώρα βρίσκεται στο Λούβρο στο Παρίσι. Περιτριγυρισμένοι από κυκλαδίτικο λευκό, έφτασαν στη γραφική Καλντέρα της Σαντορίνης, όπου το λευκό των σπιτιών σμίγει με τον ηφαιστειακό βράχο σε μια θάλασσα από γαλάζιο, δημιουργώντας μοναδικές αντιθέσεις και εικόνες. Συνέχισαν προς το νοτιότερο νησί του Αιγαίου, την Κάσο, και αφήνοντας την Κάρπαθο στα αριστερά, τη γενέτειρα της θεάς Αθηνάς και το σπίτι του Προμηθέα, έφτασαν στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου. Η πορεία συνεχίστηκε προς τη γραφική Κω και την Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, ενώ στο δρόμο οι ιστιοπλόοι συνάντησαν δελφίνια και πολλά όμορφα μικρά νησιά, το καθένα με τη δική του ιστορία.

Στη συνέχεια ο στόλος έπλευσε δίπλα στα πολύχρωμα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και συνέχισε προς το Ικάριο Πέλαγος, μια θάλασσα που προσφέρει πολλές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι ναυτικοί συνάντησαν την Πάτμο, το νησί του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και κατευθύνθηκαν προς την κοσμοπολίτικη Μύκονο και τη Δήλο, τη γενέτειρα του Απόλλωνα. Τα τελευταία νησιά της διαδρομής ήταν η Γυάρος και η Κέα. Τέλος, οι διαγωνιζόμενοι κοίταξαν δυτικά προς το Ναό του Ποσειδώνα και αυτό σήμανε το τέλος της ιστιοπλοϊκής περιπέτειας και του αγώνα.

Μέσω οργανωμένων εκδρομών, οι συμμετέχοντες και οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Αθήνας πριν τον αγώνα, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα συνοδοί μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε παρόμοιες οργανωμένες εκδρομές εκτός Αθηνών.

Στόχος του ΠΟΙΑΘ ήταν να συμπεριλάβει αυτόν τον αγώνα μεταξύ των διεθνών κλασικών υπεράκτιων αγώνων 600 ναυτικών μιλίων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να πλεύσουν στη θάλασσα που θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν να προσφέρουν σε όλα τα πληρώματα εξαιρετική φιλοξενία, καλή οργάνωση και ανυπομονούσαν να καλωσορίσουν όλους τους συμμετέχοντες στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021 για την πρώτη έκδοση του AEGEAN 600.

Αυτή η διοργάνωση διεξαγόταν ταυτόχρονα με την εναρκτήρια έκδοση μιας άλλης σημαντικής διοργάνωσης αγώνων ανοικτής θαλάσσης, του ORC Double Handed European Championship.